RSS
wtorek, 30 sierpnia 2011
Canneloni - przepis

Składniki

    • mięso mielone (0.5 kg)
    • koncentrat pomidorowy (4 łyżeczki)
    • makaron (1 op.) (Canneloni)
    • ser żółty (30 dag)
    • czosnek (3 ząbki)
    • masło (2 łyżki)
    • mąka
  • mleko (1.5 szklanki)
  • cebula (1 szt.)
  • Przecier pomidorowy Pudliszki z bazylią, ale można też z normalnym... (daję na oko, przeważnie wystarczy jeden mały słoiczek... )
  • gałka muszkatołowa (1 szczypta)
  • pieprz i sól
  • majeranek (1 łyżeczka)
  • Oregano ( płaska łyżka stołowa)



Sposób przygotowania

  1. 1

    Podsmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, a po chwili mięso.

  2. Jak mięso się podsmaży, to należy je przyprawić solą, pieprzem, i innymi przyprawami. ..., Dodać 3 łyżeczki koncentratu, Dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut.

  3. 2

    Tak przygotowanym farszem wypełnić makaron( można wcześniej nie gotować, Ja wrzuciłam do wrzątku na 2 min. ) i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem,

  4. 3

    Zrobić sos pomidorowy: Resztę koncentratu rozrobić z mała ilością wody, i solą z pieprzem.. zagotować, rozrobić (pół szkl. wody i 2 łyżki mąki) wlać do sosu, dobrze wymieszać i gotować ok 3 min. Polać nim makaron. resztę zalać beszamelem.posypać startym żółtym serem, i zapiekać 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C ;)

  5. Beszamel:

  6. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu,

  7. Rozsypujemy mąkę ( 2 Łyżki) na tłuszcz i mieszamy trzepaczką aż składniki sie połączą. Gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka i mieszamy, gdy sos zacznie się zagęszczać dolewamy następną porcję mleka, mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą i gałka muszkatołową.



eSingTV

http://www.esing.pl/index.php?act=logowanie

Tagi: esing
01:13, tomek30dr
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 sierpnia 2011
Babeczki z malinami

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 270 ml mleka
  • 12g masła
  • 2 żółtka
  • 50g cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 30g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • maliny
  • listki mięty do dekoracji
  • żółtko do posmarowania brzegów babeczek

*masy budyniowej wychodzi więcej, niż zmieści się w babeczkach

Przygotowanie:

Gotujemy budyń: 70 ml mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, w miseczce dokładnie łączymy ze sobą resztę mleka, żółtka, sól, esencję waniliową i obie mąki. Wlewamy składniki z miseczki na gotujące się mleko i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Odstawimy gotowy budyń do przestygnięcia. W tym czasie kroimy ciasto francuskie na kwadraty - 12 kawałków. Układamy je w foremkach do muffinek, nakładamy po łyżce budyniu, smarujemy brzegi żółtkiem i zapiekamy 15 min. w temp. 200 st. Do gotowych babeczek wciskamy w budyniowe nadzienie maliny, dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!



Oliwka Kamińska

Ekspert Kulinarny

Autor bloga: Otwarta Kuchnia



 

środa, 17 sierpnia 2011
KARPATKA
  • CIASTO
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jaja
  •  
  • KREM
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
Przepis na ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części i każdy piec około 1 godzinę.
Przepis na krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ciasto.



Grillowanie jeszcze smaczniejsze

Aby danie z grilla było smaczniejsze, warto wcześniej skropić je oliwą lub zamarynować. W czym właściwie pomaga marynowanie mięs? Poprawia smak, sprawia, że staje się ono kruche i soczyste. Według tradycyjnych przepisów, marynowanie mięs powinno trwać jeden, a czasem nawet do trzech dni. Składniki marynaty przygotowuje się własnoręcznie: uciera w moździerzu, sieka drobno i dodaje ocet albo wino. Potem, zalewa się mięso i kilkukrotnie obraca, żeby nasączyć je tak przygotowaną zaprawą. Miłośnicy dobrze doprawionego mięsa, którzy nie mają czasu ani energii na obmyślanie receptur na domowe marynaty, mogą skorzystać z produktów dostępnych na rynku. Przykładem mogą być Naturalne Marynaty Knorr, które w zależności od wariantu przeznaczone są do bejcowania mięsa, kurczaka czy ryby. Marynowanie mięs jest szczególnie ważne w przypadku potraw grillowanych, ponieważ zmniejsza ilość substancji rakotwórczych wydzielanych podczas grillowania mięsa.

Zamarynowane mięso należy zawinąć w ponakłuwaną folię aluminiową i pozostawić w dymie z grilla. Potrawy zyskają więcej aromatu, jeśli do węgla dodamy ziół: tymianku, lubczyka lub szałwii.


Marynowanie poprawia smak, sprawia, że mięso staje się kruche i soczyste. Poza tym odpowiednio dobrane przyprawy są nie tylko sposobem na smaczne danie z grilla, ale również wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pieprz Cayenne, majeranek czy tymianek poprawiają trawienie, natomiast kminek łagodzi wzdęcia. Osoby, które nie czują się pewnie w samodzielnym tworzeniu mieszanek ziół i przypraw mogą wykorzystać gotowe, dostępne na rynku, np. Naturalne Marynaty Knorr do mięs, kurczaka czy ryb” – radzi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.



Grillowanie jeszcze smaczniejsze

Aby danie z grilla było smaczniejsze, warto wcześniej skropić je oliwą lub zamarynować. W czym właściwie pomaga marynowanie mięs? Poprawia smak, sprawia, że staje się ono kruche i soczyste. Według tradycyjnych przepisów, marynowanie mięs powinno trwać jeden, a czasem nawet do trzech dni. Składniki marynaty przygotowuje się własnoręcznie: uciera w moździerzu, sieka drobno i dodaje ocet albo wino. Potem, zalewa się mięso i kilkukrotnie obraca, żeby nasączyć je tak przygotowaną zaprawą. Miłośnicy dobrze doprawionego mięsa, którzy nie mają czasu ani energii na obmyślanie receptur na domowe marynaty, mogą skorzystać z produktów dostępnych na rynku. Przykładem mogą być Naturalne Marynaty Knorr, które w zależności od wariantu przeznaczone są do bejcowania mięsa, kurczaka czy ryby. Marynowanie mięs jest szczególnie ważne w przypadku potraw grillowanych, ponieważ zmniejsza ilość substancji rakotwórczych wydzielanych podczas grillowania mięsa.

Zamarynowane mięso należy zawinąć w ponakłuwaną folię aluminiową i pozostawić w dymie z grilla. Potrawy zyskają więcej aromatu, jeśli do węgla dodamy ziół: tymianku, lubczyka lub szałwii.


Marynowanie poprawia smak, sprawia, że mięso staje się kruche i soczyste. Poza tym odpowiednio dobrane przyprawy są nie tylko sposobem na smaczne danie z grilla, ale również wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pieprz Cayenne, majeranek czy tymianek poprawiają trawienie, natomiast kminek łagodzi wzdęcia. Osoby, które nie czują się pewnie w samodzielnym tworzeniu mieszanek ziół i przypraw mogą wykorzystać gotowe, dostępne na rynku, np. Naturalne Marynaty Knorr do mięs, kurczaka czy ryb” – radzi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.



Co jest ważnego przy robieniu leczo?
Należy zwrócić uwagę na konsystencję ugotowanych warzyw. Uważaj, by ich nie rozgotować – składniki powinny być miękkie, a jednocześnie jędrne. Jeśli przyrządzasz mięsne leczo zacznij od podsmażenia kiełbasy lub boczku na patelni. Następnie można dodać cebulę, paprykę oraz koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem przez chwilę.



Zapiekanaka Serowo Ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • mleko - 1 szklanka
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
  • gałka muszkatołowa
  • serki topione - 4 sztuki
  • tłuszcz do formy
  • jajka - 2 sztuki
  • pieprz

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój w cienkie plastry ziemniaki, następnie obgotuj je w osolonej wodzie 10 minut.
  2. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż warstwami ziemniaki i pokrojony w kawałki ser.
  3. Rozmąć jajka z mlekiem, Fixem Knorr i gałką muszkatołową.
  4. Polej powstałym sosem zapiekankę ziemniaczano – serową i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 25 minut.